טיפול קבוצתי

טיפול קבוצתי הינו טיפול פסיכולוגי לכל דבר, המתקיים במסגרת של 6-10 משתתפים בתדירות של פעם בשבוע, בהנחיית מטפל או שניים.

בדומה לטיפול הפרטני, בו קיימת חשיבות רבה להתאמת הגישה הטיפולית למטופל, גם הטיפול הקבוצתי אינו מתאים לכל אחד ולכל סוגיה שבה הפונה מבקש לטפל. (קרין מלבד התיקון – צמצמי את הרווח בין השורה השניה לשלישית כי הן המשך אחת של השניה)

שאלת ההתאמה מתייחסת, בין היתר, לסיבת הפניה, האם הסוגיה בה מבקש לטפל מתאימה למסגרת קבוצתית או שקיימת עדיפות לטיפול פרטני. שימת לב מיוחדת מוקדשת למידת יכולתו להשתלב בתהליך הקבוצתי. האם החתך האנושי והגילאים מתאים? קיימת חשיבות רבה לקיום מכנה משותף בין כלל חברי הקבוצה. מכאן החשיבות הרבה שאנו מייחסים לפגישת היכרות מקדימה עם כל אחד מהפונים בה יזכו היבטים אלו לדגש מיוחד, בסיומה ניתן יהיה להגיע להמלצה מיטבית עבור הפונה.

לעיתים, במקביל לטיפול פרטני ניתן ואף מומלץ לשלב טיפול קבוצתי, על יתרונותיו הרבים, כתהליך משלים לטיפול הפרטני. כמובן, המלצה מעין זו תינתן לגופו של עניין.

יתרונות הטיפול הקבוצתי

יתרונות רבים לטיפול הקבוצתי. בהיותו מעין מיקרוקוסמוס של החיים “בחוץ” (ילום ולשץ’, 2006).

קבוצה נטענת בעוצמה רבה מעצם היותה מורכבת ממספר אנשים השותפים לתהליך משותף. החוויה הקבוצתית מעניקה תחושת ביטחון, שייכות, מקלה על תחושת הבדידות, “אני לא לבד אני שייך”, ” אני חש אכפתיות כלפי”, “סוף סוף מרגיש מובן על ידי אחרים”.

התהליך הקבוצתי מערב בתוכו הסכמות ואי הסכמות, מתחים, התרגשויות, רגישויות, הזדהות עם האחר, כעסים ועוד, בדומה לחיים “האמיתיים”. הטיפול הקבוצתי מאפשר למטופל להבין את עצמו מזוויות נוספות, להכיר חלקים לא מודעים דרך שיתוף אחרים בעולמו הפנימי, על דפוסי התקשורת שלו עם האחרים סביבו, איך הוא נתפס על ידי הקבוצה, איך עמדותיו, התנהלותו והתנהגותו מתקבלים על ידם. הפידבק מחברי הקבוצה מלמדו רבות ומאפשר לו להבין בצורה שונה את עצמו, כבסיס לשינוי חיובי. חשיבות רבה נודעת לחוויית השיתוף, ליכולת לחלוק עם הקבוצה את הלבטים, החרדות והתסכולים ולהיווכח שגם האחרים חולקים אותן תחושות, “אני לא היחיד שמרגיש כך”. היכולת לחלוק עם אחרים, ללמוד מניסיונם ולזכות בעידודם, מטעין בכוחות חדשים, במוטיבציה, ובאופטימיות שאכן ניתן להביא לשינוי.

תפקיד המטפל

המטפל הוא “המנווט” את התהליך הקבוצתי. הנחייתו מאפשרת לתהליך הקבוצתי להתנהל בצורה מקצועית, בהתאם למטרות הקבוצה. המטפל עוזר לחברי הקבוצה להבחין ולהבין היבטים פסיכולוגיים שונים הקשורים אליהם ולדינמיקה ביניהם. הוא עוזר להתגבר על “משברים” ו”תקיעויות” במהלך המפגש הקבוצתי, היודע עליות ומורדות.

מטרות הטיפול הקבוצתי

הטיפול הקבוצתי מקנה לקבוצת אנשים החולקים קושי משותף, ליהנות מיתרונותיו המגוונים של התהליך הקבוצתי, המאפשר העמקה והבנה מקיפה יותר של הקשיים.

תחומי הטיפול הקבוצתי במכון רעות

טיפול בקשיים בדימוי ובביטחון העצמי.

טיפול בחרדות.

טיפול באובדן ושכול.

טיפול בקשיים בקשר הזוגי.

טיפול בקשיים ביצירת קשר זוגי ראשוני.

Checking...